Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Jagodowe zapiekane pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniałe, typowo letnie ciasto z jagodami, których akurat jest u nas istny wysyp.

Jagodowe zapiekane pod pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagodowe zapiekane pod pierzynką

 

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • 1 śmietan-fix
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3 szklanki jagód

 

Sposób przygotowania:

Jagodowe zapiekane pod pierzynką
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywno. Dodałam cały czas ubijając żółtka i 3/4 szklanki cukru, a następnie mieszając łyżką: przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia , 2 łyżki wody, łyżkę octu, 3 łyżki oleju i połowę cukru waniliowego. Wylałam ciasto na blachę, posypałam 2,5 szklanki jagód, resztę zostawiłam. Ciasto podpiekłam w piekarniku w 150st przez około 25 minut, wyjęłam i posmarowałam je ostrożnie z wierzchu śmietaną ubitą ze śmietan fixem, do której dodałam rownież resztę cukru waniliowego, jagód i wiórki kokosowe. Piekłam jeszcze 35 minut nadal w 150 st, 5 minut przed końcem włączyłam termoobieg.
Jagodowe zapiekane pod pierzynką
wylane na blachę ciasto, posypane jagodami należy podpiec przez 20-25 minut w 150 stopniach, dopiero potem wylać na nie śmietanową warstwę.

Tagi:

jajko jajka