Sposób przygotowania:
Jaja nadziewane metką wieprzową na ostro
Jajka po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać, a potem przekroić a wpół wzdłuż. Wyjąć delikatnie żółtka, podważając nożykiem, a następnie pokruszyć je w miseczce. Czuszki i szczypior opłukać i posiekać, a z papryczek usunąć nasiona z ogonkami. Metkę można przesmażyć na oleju, jeśli nie lubi się surowej jeść, ale niekoniecznie. Rozgnieść ją za to widelcem na talerzu i zmieszać wraz z żółtkami, papryczkami, cebulką grillowaną i zieleniną oraz posolić, ale niezbyt dużo. Gotową pastą nadziewać łódeczki białkowe, nakładając ją łyżeczką,uciskać lekko, aby dużo się zmieściło w każdej łódeczce. Przed podaniem przystawkę można schłodzić w lodówce. Po wyjęciu udekorować jajka garstką rzeżuchy.