marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jaja nadziewane metką wieprzową na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jajka ugotować na twardo,przelać zimną wodą i obrać.Po przekrojeniu ich wyjąć żółtka,pokruszyć,zmieszać z metką i dodatkami.Napełnić białka

Jaja nadziewane metką wieprzową na ostro

Składniki:

Jaja nadziewane metką wieprzową na ostro

 

  • 8-10 jaj wiejskich,
  • 100 g.metki wieprzowej,
  • 1 średnie czuszki,
  • garść cebulki grillowanej,
  • pęczek szczypiorku lub rzeżuchy,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Jaja nadziewane metką wieprzową na ostro
Jajka po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać, a potem przekroić a wpół wzdłuż. Wyjąć delikatnie żółtka, podważając nożykiem, a następnie pokruszyć je w miseczce. Czuszki i szczypior opłukać i posiekać, a z papryczek usunąć nasiona z ogonkami. Metkę można przesmażyć na oleju, jeśli nie lubi się surowej jeść, ale niekoniecznie. Rozgnieść ją za to widelcem na talerzu i zmieszać wraz z żółtkami, papryczkami, cebulką grillowaną i zieleniną oraz posolić, ale niezbyt dużo. Gotową pastą nadziewać łódeczki białkowe, nakładając ją łyżeczką,uciskać lekko, aby dużo się zmieściło w każdej łódeczce. Przed podaniem przystawkę można schłodzić w lodówce. Po wyjęciu udekorować jajka garstką rzeżuchy.