Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

"Faworki" a' la pizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki faworków jeszcze nie jadłeś/aś, koniecznie musisz wypróbować. Szybki sposób na karnawałową przekąskę.

"Faworki" a' la pizza

Składniki:

"Faworki" a' la pizza

 

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 70 g szynki gotowanej
  • 70 g sera żółtego
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1 ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

"Faworki" a' la pizza

I

Faworki ala pizza

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie. Do warzyw dodaję bardzo drobno pokrojoną szynkę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Mieszam dokładnie, studzę i łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
2. Ciasto francuskie rozkładam, smaruję cienko farszem i przykrywam drugim ciastem francuskim

II

Faworki ala pizza

3. Następnie ciasto kroję na połowę wzdłuż i pionowo na paseczki 4 cm.
4. Każdy paseczek nacinam wzdłuż po środku, łapię za jedną stronę i wywijam przez środek. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

5. Żółtko roztrzepuję z mlekiem i za pomocą pędzelka smaruję każdego faworka.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

III

7. Gotowe.
8. Smacznego.