Sposób przygotowania:
"Faworki" a' la pizzaI
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie. Do warzyw dodaję bardzo drobno pokrojoną szynkę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Mieszam dokładnie, studzę i łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
2. Ciasto francuskie rozkładam, smaruję cienko farszem i przykrywam drugim ciastem francuskim
II
3. Następnie ciasto kroję na połowę wzdłuż i pionowo na paseczki 4 cm.
4. Każdy paseczek nacinam wzdłuż po środku, łapię za jedną stronę i wywijam przez środek. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
5. Żółtko roztrzepuję z mlekiem i za pomocą pędzelka smaruję każdego faworka.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
III
7. Gotowe.
8. Smacznego.
lukrowanepierniczki