Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jajeczny deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piankowy deser na bazie jajek.

Jajeczny deser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajeczny deser

 

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Jajeczny deser
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Jajka krótko sparzyć wrzątkiem, wbić do miski. Dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Do jajecznego kremu wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę rozlać do pucharków, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na każdej porcji deseru. Na wierzch poprószyć czekoladą z młynka.
Jajeczny deser
Galaretka truskawkowa rozpuszczpna w jednej szklance gorącej wody.
Jajeczny deser
Jajka ubite razem z cukrem na puszysty krem.
Jajeczny deser
Krem z jajek dokładnie wymieszany z tężejącą galaretką.
Jajeczny deser
Śmietana kremówka ubita na sztywno z cukrem pudrem.