monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jajka faszerowane zielonym ogórkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na proste, szybkie i pyszne faszerowane jajeczka, które z pewnością posmakują także dzieciom, moje były zachwycone takim pomysłem:)

Jajka faszerowane zielonym ogórkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka faszerowane zielonym ogórkiem

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane zielonym ogórkiem

ETAP 1:

Jajka faszerowane zielonym ogórkiem
w misce rozetrzeć żóltka i dodać pokrojonego ogórka

Ugotowane jajka obrać ze skorupki. Rozkroić na pół, wyjąć ostrożnie żółtka.

Przełożyć do miski, po czym rozetrzeć widelcem. Z ogórka odkroić 12 cienkich plastrów. Odłożyć na bok.

Z pozostałego ogórka wydrążyć nasiona, drobniutko pokroić i dodać do miski.

ETAP 2:

Jajka faszerowane zielonym ogórkiem
do miski dodać rzodkiewkę oraz koperek i wymieszać

Wrzucić posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszać. Dodać startą na małych oczkach rzodkiewkę, wcześniej odcisnąć ją z soku.

Doprawić do smaku i po raz ostatni wymieszać. Z masy formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i włożyć w białko.

Plaster ogórka nabić na wykałaczkę i wbić w białko, tworząc żagiel. Smacznego!