astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Jajka po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

zaskocz swoich gości czymś niebanalnym :)

Jajka po chińsku

Składniki:

Jajka po chińsku

 

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki czarnej liściastej herbaty,
  • 1łyżka soli,
  • 1łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego,
  • anyż gwiazdkowy,
  • 1/4 szkl. sosu sojowego ciemnego.

Sposób przygotowania:

Jajka po chińsku
Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy 15 min. Wyjmujemy z wody (wody nie wylewać) studzimy i nastepnie tłuczemy delikatnie skorupkę ale tak żeby pozostała na jajku. Do wody, w której się gotowały jajka dodajemy pozostałe skłaniki i w tym roztworze gotujemy na bardzo malym ogniu potłuczone jajka 60 min. Po godzinie odstawiamy jajka żeby moczyly się jeszcze w tym wywarze przez 8 godz. Podajemy po obraniu ze skorupek.

Tagi:

jajko sosy jajka