Sposób przygotowania:
Jajka sadzone na szyneczce
Cebulę koimy na pół, a następnie na ćwiartkę. Jedną ćwiartkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce masełka na bardzo małym ogniu. Przygotowujemy szczypiorek - łuczemy dwa lub trzy źdźbła, osuszamy i kroimy bardzo drobniutko. Plaster dobrej szynki przykrajamy tak, aby z łatwością wpasował się w patelnię. Kładziemy przykrojony plaster szynki na patelnię z masełkiem i cebulką i podsmażamy razem. Jajka myjemy, następnie przelewamy wrzątkiem, żeby wybić ewentualne bakterie i wirusy. Rozbijamy jajka i wylewamy je na szynkę uważając, aby nie rozlały się żółtka. Posypujemy jajka szczyptą soli. Smażymy pod przykryciem aż białko się zetnie. Żółtka powinny pozostać półpłynne. Wykładamy na talerz i posypujemy drobno krojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z dobrym ciemnym chlebem.