MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Jajka sadzone na szyneczce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajka sadzone na szynce - najlepsze śniadanie na początek pracowitego dnia

Jajka sadzone na szyneczce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka sadzone na szyneczce

 

  • ćwiartka cebuli
  • kilka listków szczypiorku
  • łyżeczka masła
  • plaster szynki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jajka sadzone na szyneczce
Cebulę koimy na pół, a następnie na ćwiartkę. Jedną ćwiartkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce masełka na bardzo małym ogniu. Przygotowujemy szczypiorek - łuczemy dwa lub trzy źdźbła, osuszamy i kroimy bardzo drobniutko. Plaster dobrej szynki przykrajamy tak, aby z łatwością wpasował się w patelnię. Kładziemy przykrojony plaster szynki na patelnię z masełkiem i cebulką i podsmażamy razem. Jajka myjemy, następnie przelewamy wrzątkiem, żeby wybić ewentualne bakterie i wirusy. Rozbijamy jajka i wylewamy je na szynkę uważając, aby nie rozlały się żółtka. Posypujemy jajka szczyptą soli. Smażymy pod przykryciem aż białko się zetnie. Żółtka powinny pozostać półpłynne. Wykładamy na talerz i posypujemy drobno krojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z dobrym ciemnym chlebem.
Jajka sadzone na szyneczce
Ćwiartkę cebulki i szczypiorek kroimy drobno
Jajka sadzone na szyneczce
Na masełku podsmażamy drobno pokrojona cebulę
Jajka sadzone na szyneczce
Szynkę przykrawamy doo wielkości patelni i smażymy
Jajka sadzone na szyneczce
Rozbijamy dwa jaja, posypujemy solą i smażymy pod przykryciem