edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jajka z majonezem i rukwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Troszkę inny sposób podania jajek z majonezem, w sam raz na niedzielne albo świąteczne śniadanie. Zamiast rukwi można użyć szczypiorku lub innych ulubionych ziół

Jajka z majonezem i rukwią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka z majonezem i rukwią

 

  • 2 PORCJE:
  • 2 duże jajka
  • łyżka gęstego majonezu
  • dość spora garść posiekanych listków rukwi wodnej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jajka z majonezem i rukwią
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie. Ja biorę zimne z lodówki, od szerszego końca w skorupce nakłuwam dziurkę, zalewam je zimną wodą, Stawiam rondelek na palniku, a po doprowadzeniu do wrzenia gotuję 8 minut. Skorupkę obrać z jednej strony, ze środka delikatnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, grubo je posiekać i wymieszać z majonezem i rukwią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powrotem nałożyć do skorupek i ustawić jajka w podstawkach.
Jajka z majonezem i rukwią
Skorupkę obrać z jednej strony, ze środka delikatnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko.
Jajka z majonezem i rukwią
BIałko i żółtko dość grubo posiekać i przełożyć do miseczki.
Jajka z majonezem i rukwią
Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku.

Tagi:

jajko jajka