usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Jajko w sosie tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajka w sosie tatarskim to rodzaj sałatki, którą zachwycimy gości (także tych niespodziewanych).

Jajko w sosie tatarskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajko w sosie tatarskim

 

  • 6 jajek
  • 1 mały słoik pieczarek marynowanych
  • 1 puszka groszku
  • 1/3 słoika ogórków konserwowych (ilość podobna do ilości pieczarek)
  • 1 mała cebula
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajko w sosie tatarskim
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Cebulę drobno siekamy i soli (zmięknie). Pieczarki i ogórki kroimy w kostkę. W przypadku krojenia w kostkę 5mm x 5mm otrzymamy sałatkę, jeśli posiekamy drobniej otrzymamy gęsty sos do jajek. Pieczarki, ogórki i groszek dokładamy do cebuli. Dodajemy sól, pieprz, majonez i dobrze mieszamy. Jajka kroimy w ósemki, dokładamy do sosu. Delikatnie mieszamy, aby jak najmniej uszkodzić jajka.
Jajko w sosie tatarskim
Pieczarki marynowane kroimy w drobną kostkę
Jajko w sosie tatarskim
Jeśli składniki posiekamy drobno otrzymamy gęsty sos
Jajko w sosie tatarskim
Zanim dodamy jajka całość dokładnie mieszamy

Tagi:

jajko jajka