Sposób przygotowania:
Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem
Jeżyny miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem cukru i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy mus jeżynowy i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do trzech naczynek i odstawiamy do stężenia. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i mieszamy. Masę mocno chłodzimy i miksujemy z mascarpone, przekładamy do szprycy i dekorujemy nią deser. Deser można ozdobić świeżymi jeżynami i listkami mięty. Smacznego :)
2milutka
kołczu
edytaha
Cukiereczek13
monikaT83
mysza75