Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Co tu dużo pisać, po prostu niebo w gębie :)

Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem

Składniki:

Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem

 

  • 200ml mleka,
  • 200g kremówki,
  • cukier 1,5 łyżki,
  • jeżyny 200g + kilka do dekoracji,
  • żelatyna 10g,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100g malin,
  • 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • wrzątek 1-2 łyżki,
  • cukier do smaku (około 2 łyżek),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka zimnej wody,
  • mascarpone 100g,

 

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem
Jeżyny miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem cukru i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy mus jeżynowy i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do trzech naczynek i odstawiamy do stężenia. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i mieszamy. Masę mocno chłodzimy i miksujemy z mascarpone, przekładamy do szprycy i dekorujemy nią deser. Deser można ozdobić świeżymi jeżynami i listkami mięty. Smacznego :)