Sposób przygotowania:
Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki
Do jednej miski przesypuję mąkę, sodę, dodaję jogurt truskawkowy, cukier waniliowy i wbijam jajko. Wszystkie umieszczone razem w misce składniki łączę, mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki, do momentu, aż powstanie jednolita masa, gładkie surowe ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzewam olej i na owy dobrze rozgrzany olej nakładam łyżką porcje ciasta robiąc tym samym nieduże placuszki. Smażę racuszki na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu odsączam racuchy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ten sam przepis można z powodzeniem wypróbowywać z innym smakiem jogurtu, wybierając swój ulubiony smak. Racuszki można także posypać cukrem pudrem po usmażeniu, jeśli ktoś tak lubi i ma ochotę. Ja z tego zrezygnowałam i też było pysznie.