Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Jogurtowiec owocowy z butelki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny deserek idealny również dla naszych pociech. Deser ten przygotowywała moja mama za czasów gdy byłam dzieciaczkiem, jednak do środka zamiast owoców dodawała pokrojoną galaretkę i nazywała go salcesonem :D

Jogurtowiec owocowy z butelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec owocowy z butelki

 

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 35 dag truskawek
  • 200 ml jagód lub borówek
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec owocowy z butelki
Truskawki myjemy o szypułkujemy kroimy w kostkę. Jagody lub borówki płuczemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy jogurt, następnie dodajemy schłodzone galaretki i mieszamy całość. Owoce zarówno truskawki jak i jagody przekładamy do deseru i mieszamy. Pozostawiamy całość w misce przez około 20 minut. W tym czasie z butelki 1,5l odcinamy górę, deser przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (zostawiam na noc). Podajemy krojąc w plastry dekorując miętą.
Jogurtowiec owocowy z butelki
Etap 1 truskawki myjemy szypułkujemy i kroimy
Jogurtowiec owocowy z butelki
Etap 2 do jogurtu dodajemy ostudzone galaretki
Jogurtowiec owocowy z butelki
Etap 3 mieszamy galaretki z jogurtem do połączenia
Jogurtowiec owocowy z butelki
Etap 4 dodajemy owoce i przelewamy do butelki deserek