Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jogurtowy sos koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i lekki sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem mleka. Idealny do makaronu czy gołąbków -polecam

Jogurtowy sos koperkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy sos koperkowy

 

  • 2 porcje

 

  • 180 g jogurtu greckiego
  • kilka łyżek mleka
  • 1 mała cebulka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka oleju/oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jogurtowy sos koperkowy
Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mleko - zagotować. Jogurt roztrzepujemy i przekładamy do miseczki, dodajemy trochę zagotowanego mleka z cebulką - mieszamy, następnie wlewamy całą mieszankę na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy posiekany koperek.Smacznego  
Jogurtowy sos koperkowy
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę
Jogurtowy sos koperkowy
Dodajemy mleko i doprowadzamy do zagotowania
Jogurtowy sos koperkowy
Jogurt roztrzepujemy i dodajemy trochę mleka
Jogurtowy sos koperkowy
Sos doprawiamy a na koniec dodajemy koperek