Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kaczka po chińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 155
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina nie lubi pieczonej kaczki, dlatego postanowiłam zrobić inaczej. Muszę przyznać, że danie wyszło bardzo dobre, mięso soczyste, kruche z dodatkiem warzyw i makaronu. Polecam.

Kaczka po chińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka po chińsku

 

  • 2 filety z kaczki
  • · 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • · Sól
  • · 1 cebula czerwona
  • · 2 marchewki
  • · 1 papryka czerwona
  • · 1 papryka żółta
  • · 1 papryka zielona
  • · ½ główki kapusty pekińskiej
  • · Olej do smażenia
  • · 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • · Fix do potraw chińskich
  • · 300 ml wody
  • · Szczypta chili
  • · Opakowanie makaronu tagliatelle

Sposób przygotowania:

Kaczka po chińsku

I

Kaczka po chińsku
Myjemy, osuszamy mięso kroimy, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz sola i smazymy na rozgrzanym oleju.

Mięso obieramy ze skórki, kroimy w paseczki i doprawiamy przyprawą z kurczaka oraz solą. Prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości.

II

Kaczka po chińsku
Przygotowanie warzyw, obieramy, kroimy, szatkujemy

Na drugiej patelni Wok, prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchewki, pokrojone w paseczki papryki oraz poszatkowana kapustę. Warzywa solimy.

III

Kaczka po chińsku
przygotowanie sosu warzywnego, doprawianie

Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i łączymy z mięsem.

IV

Kaczka po chińsku
zagęszczenie sosu sosu

Fix rozrabiamy z wodą i zagęszczamy potrawę, doprawiamy chili, ewentualnie solą.

V

Kaczka po chińsku

Mięso podajemy z ugotowanym makaronem według przepisu na opakowaniu.

Danie gotowe.

VI

Kaczka po chińsku

Smacznego.