Mięsa stanowią ważny element naszej diety, ponieważ są głównym źródłem białka oraz energii.
Dodatkowo są niezwykle smaczne i niejednokrotnie stanowią trzon dania głównego. Dlatego tak ważne jest, by przyrządzać je prawidłowo, ze smakiem oraz poszanowaniem produktu.
Chociaż na polskim stole najczęściej widujemy mięsa białe, takie jak drób czy mięso indyka to równie chętnie sięgamy po wołowinę oraz wieprzowinę. Prawdziwi smakosze nie stronią także od dziczyzny i coraz śmielej podają np. sarninę.
Również kaczka, dotąd uważana za trudną w obróbce, dzisiaj odgrywa pierwsze skrzypce na wielu przyjęciach oraz ekskluzywnych kolacjach.
Przepisy na kaczkę pieczoną oraz nadziewaną znajdziecie poniżej. Zachęcamy do przejrzenia tradycyjnych receptur na kaczkę z jabłkami lub w pomarańczach. To ciemne mięso, jak żadne inne, idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami.
Fani orientalnej kuchni z pewnością docenią przepis na kaczkę pekińską, a tradycjonaliści skupią swą uwagę w obrębie przepisów na kaczkę faszerowaną. Bez względu na sposób przyrządzenia warto skosztować zarówno części piersiowej, jak i udek.
Mięso to bardzo dobrze reaguje na zróżnicowaną obróbkę termiczną, niektórzy uważają nawet, że kaczka pieczona w rękawie jest najpyszniejszym jej wydaniem.
Zdjęcie: Fotolia
Chociaż na polskim stole najczęściej widujemy mięsa białe, takie jak drób czy mięso indyka to równie chętnie sięgamy po wołowinę oraz wieprzowinę. Prawdziwi smakosze nie stronią także od dziczyzny i coraz śmielej podają np. sarninę.
Również kaczka, dotąd uważana za trudną w obróbce, dzisiaj odgrywa pierwsze skrzypce na wielu przyjęciach oraz ekskluzywnych kolacjach.
Przepisy na kaczkę pieczoną oraz nadziewaną znajdziecie poniżej. Zachęcamy do przejrzenia tradycyjnych receptur na kaczkę z jabłkami lub w pomarańczach. To ciemne mięso, jak żadne inne, idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami.
Fani orientalnej kuchni z pewnością docenią przepis na kaczkę pekińską, a tradycjonaliści skupią swą uwagę w obrębie przepisów na kaczkę faszerowaną. Bez względu na sposób przyrządzenia warto skosztować zarówno części piersiowej, jak i udek.
Mięso to bardzo dobrze reaguje na zróżnicowaną obróbkę termiczną, niektórzy uważają nawet, że kaczka pieczona w rękawie jest najpyszniejszym jej wydaniem.
Zdjęcie: Fotolia