WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Kluski śląskie z pesto i rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski śląskie z ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem pesto bazyliowego i posiekanej rzeżuchy. Można je podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.

Kluski śląskie z pesto i rzeżuchą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski śląskie z pesto i rzeżuchą

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z pesto i rzeżuchą

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie jak do obiadu. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki rozłożyć równo w misce i podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i rozłożyć na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce nasypać tyle mąki, aby wyrównać poziom z ziemniakami. Wbić jajko. Dodać pesto i posiekaną rzeżuchę. Zagnieść ciasto.

Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki. W każdej kulce palcem robić dziurkę. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać jako dodatek do mięs czy sosów.

Kluski śląskie z pesto i rzeżucha
Kluski śląskie w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Kluski śląskie z pesto i rzeżucha
Kluski śląskie uformowane i odłożone na tacę
Kluski śląskie z pesto i rzeżucha
Ciasto ziemniaczane na kluski zagniecione w misce
Kluski śląskie z pesto i rzeżucha
Pesto i posiekana rzeżucha dodane do ziemniaków i mąki
Kluski śląskie z pesto i rzeżucha
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę