Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś z kaczki po raz kolejny zagościła na Naszym stole. Tym razem w słodko-kwaśnym sosie pomarańczowym z dodatkiem dyni oraz jabłek. Całość podana na pysznym puree z selera naciowego.

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Pierś z kaczki

  • 2 piersi z kaczki
  • sól pieprz

Sos pomarańczowy

Puree z selera naciowego

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę układamy na zimną patelnie i smażymy skórą do dołu ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni). Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.

Pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.

Sos pomarańczowy z kandyzowaną dynią i jabłkami

Na patelnię, na której smażyła się kaczka wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy oraz miód i deglasujemy do momentu kiedy masło się roztopi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłko i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu. Dynia i jabłko powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

Puree z selera naciowego

Seler naciowy myjemy i kroimy w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek i całość zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je z nadmiaru płynu, dodajemy masło i miksujemy blenderem na puree.

Podanie

Piersi z kaczki wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry. Podajemy z przygotowanym puree z selera naciowego i sosem pomarańczowym polanym oliwą z dodatkiem cytryny i bazylii.

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym
Skórę piersi z kaczki nacinamy w kratkę uważając by nie przeciąć mięsa.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym
Seler naciowy myjemy i kroimy w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym
Do sosu pomarańczowego dodajemy pokrojone jabłka a następnie dynię.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym
Kaczkę układamy na zimną patelnie i smażymy skórą do dołu ok. 8 min.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym
Kiedy tłuszcz się wytopi a skórka zarumieni przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami