Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 335]

Zapiekana ryba z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 90
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piątkowa zapiekanka, filety rybne zapiekane z brokułem, polane pysznym sosem beszamel, posypane parmezanem a co najważniejsze zero smażenia.

Zapiekana ryba z brokułem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekana ryba z brokułem

Składniki:

Składniki na sos:

Składniki dodatkowe:

  • 5 dag sera parmezan
  • 2 brokuł

Sposób przygotowania:

Zapiekana ryba z brokułem

I

Zapiekana ryba z brokułem
Przygotowanie ryby, pokrojenie, panierowanie w mące pszennej oraz pieczenie na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia .

1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, papryką oraz kurkumą. Panierujemy w mące, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

II

Zapiekana ryba z brokułem
Przygotowanie brukuł, myjemy i dzielimy na małe różyczki oraz układamy na upieczonej rybie

2. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na upieczonej rybie.

III

Zapiekana ryba z brokułem
sos

3. Przygotowujemy sos, margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę mieszając, żeby nie powstały nam grudki, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i wlewamy stopniowo mleko. Gotujemy aż sos nam zgęstnieje.

IV

Zapiekana ryba z brokułem
ser

4. Sos układamy na warzywie i posypujemy startym serem parmezanem.

5. Zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.

V

Zapiekana ryba z brokułem

6. Gotowe.

7. Smacznego.