Sposób przygotowania:
Meksykańska lasagneI
1. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem.
2. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą.
3. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy.
II
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron, sos mięsny, makaron, sos mięsny i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.
III
5. Pozostał nam do zrobienia sos beszamel. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną, stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Gotujemy do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
6. Sosem polewamy zapiekankę.
IV
7. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180°C
8. Gotowe. Smacznego