Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Meksykańska lasagne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Inna niż wszystkie lazania, przekładana mięsem, różnym warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego oraz beszamel. Zapiekankę pieczemy w piekarniku.

Meksykańska lasagne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Meksykańska lasagne

 

Sposób przygotowania:

Meksykańska lasagne

I

Meksykańska Lazania
Przygotowanie sosu mięsno warzywnego, smażenienie mięsa, krojenie papryk oraz ogórka.

1. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem.

2. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą.

3. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy.

II

Meksykańska Lazania
Układamy na przemian warstwy z mięsa z warzywami oraz makaronu

4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron, sos mięsny, makaron, sos mięsny i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.

III

Meksykańska Lazania
sos

5. Pozostał nam do zrobienia sos beszamel. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną, stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Gotujemy do chwili uzyskania gęstej konsystencji.

6. Sosem polewamy zapiekankę.

IV

Meksykańska Lazania

7. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180°C

8. Gotowe. Smacznego