olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Kakaowy mus z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten deser to wynik mojego eksperymentowania w kuchni - jest przepyszny, w smaku przypomina lodowy mus czekoladowy. Pycha!!!

Kakaowy mus z awokado

Składniki:

Kakaowy mus z awokado

 

  • 1 duże, dojrzałe awokado,
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
  • łyżka jogurtu greckiego (lub gęstej śmietany),
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej.

Sposób przygotowania:

Kakaowy mus z awokado
1. Awokado dokładnie umyć i osuszyć, a następnie przeciąć wzdłuż na dwie równe części, przekręcić i wyjąć pestkę. Łyżeczką wyjąć miąższ, uważając by nie uszkodzić skórki owocu (posłuży jako miseczka do deseru). 2. Miąższ awokado zmiksować blenderem z gorzkim kakao, cukrem pudrem i jogurtem greckim, ewentualnie dodać kilka kropli esencji waniliowej. Mus nałożyć do przygotowanych "miseczek" z awokado. Mocno schłodzić w lodówce (minimum 1 godzina). Przygotowany deser można także lekko zamrozić - włożyć do do zamrażalnika na ok. 1 godzinę, po tym czasie otrzymuje się lekki, lodowy mus z awokado - taki lubię najbardziej!

Tagi:

awokado