Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kalafior z ananasem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do sałatki zamiast płatków migdałowych można dodać posiekanych orzechów.

Kalafior z ananasem i kukurydzą

Składniki:

Kalafior z ananasem i kukurydzą

 

  • 1 średni kalafior
  • 1 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasa
  • 1/2 szkl płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • 1/3 szkl śmietany
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kalafior z ananasem i kukurydzą
Kalafior podzielić na różyczki i gotować przez 10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie wylać na sito. Krążki ananasa osączyć z syropu i pokroić w kostkę. Do salaterki włożyć kalafior, pokrojone ananasy, osączoną z zalewy kukurydzę, płatki migdałowe, wymieszać. Śmietanę połączyć z imbirem, przyprawić solą i cukrem. Tak przygotowaną śmietaną zalać sałatkę.