gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kalafior z sosem porowo - serpwym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowany kalafior polany sosem porowo - serowym podaję jako dodatek do dania głównego. Polecam.

Kalafior z sosem porowo - serpwym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kalafior z sosem porowo - serpwym

 

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka soli
  • 1 serek topiony (100 gram)
  • 1/2 mniejszego pora
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

Sposób przygotowania:

Kalafior z sosem porowo - serpwym
Kalafior płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy sól i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W czasie gdy gotuje się kalafior przygotowujemy sos: Por drobno siekamy i przekładamy do mniejszego garnka, wlewamy pól szklanki wody, wsypujemy przyprawę uniwersalną i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy serek topiony i całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż powstanie sos. Gotowym sosem polewamy kalafior.
Kalafior z sosem porowo - serpwym
Por drobno siekamy i przekładamy do mniejszego garnka.
Kalafior z sosem porowo - serpwym
Do podgotowanego pora dodajemy serek topiony i całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając.