Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Kalarepa faszerowana po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Kalarepa faszerowana: Kalarepę umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok 15 minut,

Kalarepa faszerowana po polsku

Składniki:

Kalarepa faszerowana po polsku

 

Sposób przygotowania:

Kalarepa faszerowana po polsku
Kalarepę umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok 15 minut, odcedzić, ściąć wierzchy na ok 1/3  wysokości. Wydrążyć środki, posypać przyprawami. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, gotować 15 minut, odcedzić. Wymieszać ze zmielonym mięsem, zółtkami i posiekanym koperkiem. Przygotowanym farszem nadziewać kalarepki, przykryć ściętymi przyprywkami, związać białą nitką, ułożyć w rondlu, polać rosołem i dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać do potrawy pod koniec duszenia. Kalarepy podawać polane sosem.

Tagi:

ryż kalarepa