jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Potrawka z kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15

To danie przypominające popularne „leczo”. Nie jest jednak wykonane z cukinii, a z kalarepki:). Podajemy go oprószone natką pietruszki do pieczywa.

Potrawka z kalarepki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Potrawka z kalarepki

SKŁADNIKI

  • 300 gram pieczarek,
  • 3duże kalarepki,
  • 1 podwójne pęto kiełbasy (około 0,5 kg),
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • olej,
  • papryka ostra,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • pały pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

Potrawka z kalarepki

ETAP 1

Potrawka z kalarepki
Pokrojone grzyby przysmażamy

Pieczarki przepłukujemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oleju. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2

Potrawka z kalarepki
obraną kalarepkę kroimy

Kalarepki obieramy i kroimy w około 2-3 cm słupki. Pokrojoną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy.

ETAP 3

Potrawka z kalarepki
Na cebuli przysmażamy kiełbasę

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Obsmażamy ją.

ETAP 4

Potrawka z kalarepki
Do kiełbasy dodajemy przecier pomidorowy

Przysmażoną kiełbasę podlewamy przecierem pomidorowym. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, by przecier częściowo odparował.

ETAP 5

Potrawka z kalarepki
Do potrawki dodajemy kalarepkę

Następnie dodajemy pieczarki. Gotujemy razem około 5 minut. Na koniec do potrawki dodajemy kalarepkę. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość dania, podlewamy całość mniejszą lub większą ilością wodą. Potrawkę zagotowujemy. Na koniec zabielamy ją śmietaną, dodajemy przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki. Całość ponownie zagotowujemy, po czym porcjujemy i podajemy.