Sposób przygotowania:
Potrawka z kalarepkiETAP 1
Pieczarki przepłukujemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oleju. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 2
Kalarepki obieramy i kroimy w około 2-3 cm słupki. Pokrojoną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy.
ETAP 3
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Obsmażamy ją.
ETAP 4
Przysmażoną kiełbasę podlewamy przecierem pomidorowym. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, by przecier częściowo odparował.
ETAP 5
Następnie dodajemy pieczarki. Gotujemy razem około 5 minut. Na koniec do potrawki dodajemy kalarepkę. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość dania, podlewamy całość mniejszą lub większą ilością wodą. Potrawkę zagotowujemy. Na koniec zabielamy ją śmietaną, dodajemy przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki. Całość ponownie zagotowujemy, po czym porcjujemy i podajemy.