Kalarepa z groszkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bez mięsa obiad może być równie smaczny, jak z mięsem. Danie to można przygotować również jako podwieczorek.

Kalarepa z groszkiem i marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalarepa z groszkiem i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Kalarepa z groszkiem i marchewką
Kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany olej, lekko oprószyć solą i dusić pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolać bulion, wrzucić osączony z zalewy groszek konserwowy i koperek. Wymieszać i posypać po wierzchu mąką. Dusić przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku wedle uznania solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną lub świeżym pieczywem.
Kalarepa z groszkiem i marchewką
Kalarepę i marchew obieramy, a następnie odpowiednio kroimy.