Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalarepka z marchewką -kremowa :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo prosta jarzynka zrobiona trochę inaczej

Kalarepka z marchewką -kremowa  :

Składniki:

Kalarepka z marchewką -kremowa :

 

  • 1 kalarepka
  • 3 marchewki ( najlepiej młode )
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka sera topionego kremowego ( używam Goudy do smarowania )
  • 2 łyżki usiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Kalarepka z marchewką -kremowa :
Obrać kalarepkę i marchewki. Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć . Gotować 15 minut. Odcedzić .Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić odkryte 2 minuty.

Wodę z gotowania jarzyn użyć jako bazę do zupy jarzynowej , koperkowej, kalarepowej itp.