MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta znakomita przekąska świetnie komponuje się z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina i będzie doskonałym zwieńczeniem udanego dnia.

Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno

 

  • kilka kromek pełnoziarnistego chleba
  • świeża rukola
  • kawałek pieczonej polędwicy w sosie balsamicznym
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie

Sposób przygotowania:

Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno
Poprzedniego dnia przygotowujemy pieczoną polędwiczkę balsamiczną według tego przepisu lub kupujemy pieczoną w dobrym sklepie: https://gotujmy.pl/balsamiczna-poledwica-na-zimno,przepisy,184939.html Do kanapek wybieramy dobry pełnoziarnisty chleb. Kroimy go na kawałki (w parzystej ilości, bo kanapki będziemy robić z dwóch kawałków chleba, żeby wygodniej się je jadło). Lekko go opiekamy w piekarniku. Na połowie kromek rozkładamy umytą odsączoną i osuszoną papierowym ręcznikiem świeżą rukolę. Kawałek polędwiczki kroimy na plasterki, które rozkładamy na rukoli. Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i lekko odsączmy. Kroimy na kawałki i rozkładamy na polędwiczkach. Każdą kanapkę nakrywamy pasującym kawałkiem drugiej kromki. Kanapki smarujemy z wierzchu skarmelizowanym balsamicznym sosem, który pozostał w naczyniu, w którym piekła się polędwiczka.
Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno
Polędwiczkę balsamiczną kroimy na plasterki
Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno
Na kanapkach rozkładamy rukolę i polędwiczkę
Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno
Dodajemy pokrojone suszone pomidory z zalewy
Kanapki z polędwicą balsamiczną na zimno
Każdą kanapkę przykrywamy pasującym kawałkiem chleba