mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Muszę przyznać, że już nie będę teraz kupować tej skórki, skoro w tak prosty i tani sposób można samemu ją zrobić:)

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

Kandyzowana skórka pomarańczowa

 

  • 2 duże pomarańcze z grubszą skórką
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Pomarańcze wyszorować, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki (by łatwiej było ją pokroić w paseczki). Odkroić część białego albedo. Pokroić w 1 cm paski. Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć. W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.