Sposób przygotowania:
Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami
Śliwki myjemy, delikatnie nacinamy do połowy, wyciągamy pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie na dużej patelni. Zasypujemy cukrem, dodajemy liście laurowe, przykrywamy patelnie pokrywką i tak pozostawiam na 12 godzin. Następnie śliwki z cukrem podgrzewamy na bardzo małym ogniu niemal do wrzenia (uważać żeby nie zagotować). Odstawiamy do ostygnięcia. Zlewamy powstały syrop, zagotowujemy go i odparowujemy przez około 5 minut po czym zalewamy gorącym syropem śliwki i ponownie zostawiamy do wystygnięcia. Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy 4-5 razy, aż węgierki będą szkliste. Śliwki odsączamy i nadziewamy ćwiartki orzechów włoskich. Śliwki układamy (nie upychając) w słoikach i zalewamy ponownie gorącym syropem. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przyrządzonych śliwek.