Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kapuśniak 'Sanczo'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa z kapusty młodej na wywarze z drobiu i warzyw z dodatkiem pieczonej kury, cebulki dymki, kukurydzy, orzechów włoskich, wytrawnego sherry...

Kapuśniak 'Sanczo'

Składniki:

Kapuśniak 'Sanczo'

 

  • 1,5 L wywaru z drobiu i warzyw
  • 50 dag kapusty młodej
  • 10 dag kury pieczonej bez kości
  • 8 cebulek (dymki lub szalotka)
  • tłuszcz
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 orzechy włoskie
  • 2 strąki ostrej papryki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • sól
  • cukier kryształ
  • szafran
  • curry

Sposób przygotowania:

Kapuśniak 'Sanczo'
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb , zalać wrzącym wywarem, ugotować. Mięso pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, dodając pod koniec smażenia cukier, zrumienić, połączyć z kapustą, mięsem i kukurydzą, chwilę pogotować. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić, utrzeć w moździerzu z papryką, żółtkami i sherry, połączyć z zupą, doprawić do smaku.

Tagi:

beza bezy