Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kapuśniak z łopatką wieprzową i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny kapuśniak z ziemniakami. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto go przygotować, bo jest przepyszny.

 Kapuśniak z łopatką wieprzową i ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniak z łopatką wieprzową i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z łopatką wieprzową i ziemniakami
Kapustę oraz mięso przełóż do garnka. Wlej 2 litry wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu około 45 minut. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj do kapusty. Mięso wyjmij, rozdrobnij i ponownie dodaj do kapusty. Gotuj kolejne 30 minut. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj do kapusty i gotuj około 15 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Kapuśniak dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
 Kapuśniak z łopatką wieprzową i ziemniakami
Kapustę kiszoną oraz mięso przełóż do garnka.
 Kapuśniak z łopatką wieprzową i ziemniakami
Wlej 2 litry wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu około 45 minut.
 Kapuśniak z łopatką wieprzową i ziemniakami
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj do kapusty. Rozdrobnij mięso i zrób zasmażkę.