wiola11

wiola11

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Kapuśniak po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapuśniak jest idealną zupą zimową, bardzo smaczna. Można także dodać trochę boczku doda on trochę aromatu.

Kapuśniak po polsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak po polsku

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 1 kość wędzona
  • 1 marchewka
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziela angielskie
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 kiełbaski
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka wegety
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka pietruszki suszonej
  • do smaku przyprawy w płynie

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po polsku
Do garnka wkładamy porcje rosołową i kość wędzoną.

Zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy ok 45 min, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i kiełbaskę nadal gotując.

Po ok 15 min porcje i kość wędzoną wyciągamy. Dodajemy tartą marchewkę i pokrojoną kapustę kiszoną, gotujemy nadal ok 15 min.

Na koniec dodajemy śmietanę i pietruszkę oraz przyprawy w płynie na przykład kucharek. 
Kapuśniak po polsku
do garnka wkładamy kość wędzoną, porcje rosołową liście laurowe,ziele angielskie i wegete gotujemy
Kapuśniak po polsku
do gotującego wywaru dodajemy ziemniaka i kiełbaskę
Kapuśniak po polsku
dodajemy z tartą marchewkę oraz kapustę kiszoną
Kapuśniak po polsku
na koniec dodajemy śmietanę i suszoną pietruszkę