maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Zupa krem z brukselki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo pożywna i zdrowa zupa. Idealna na chodne dni. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z brukselki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem z brukselki

 

  • 1 porcja mrożonej brukselki
  • 1 - 2 cebul
  • pół papryczki chilli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 śmietanka kremówka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki z cukru
  • sól
  • przyprawa curry

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brukselki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do niej pokruszoną papryczkę chilli i brukselkę. Całość zalać gorącym bulionem z kostki, dodać carry i gotować 20 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i wszystko zmiksować blenderem.

Mąkę wymieszać ze śmietanką i dodać do zupy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i ewentualnie carry. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje, uważając, aby nie zawrzała.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.
Zupa krem z brukselki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Zupa krem z brukselki
Gotować przez 20minut od momentu zagotowania.
Zupa krem z brukselki
Całość zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.