Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona w słoikach
Kapustę poszatkuj za pomocą szatkownicy, przełóż do dużej miski. Nasól solą i dokładnie wymieszaj, pozostaw na noc pod przykryciem ,aby kapusta puściła sok.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużych słoikach układaj warstwami kapustę i marchewkę, ubij mocno za pomocą drewnianej pałki .Pozostały sok przelej do słoików.
Słoiki z kapustą pozostaw w ciepłym miejscu przez tydzień. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz, i przebij kapustę za pomocą patyczka lub szpikulca, aby kapustę odgazować.
Kapustę przenieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużych słoikach układaj warstwami kapustę i marchewkę, ubij mocno za pomocą drewnianej pałki .Pozostały sok przelej do słoików.
Słoiki z kapustą pozostaw w ciepłym miejscu przez tydzień. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz, i przebij kapustę za pomocą patyczka lub szpikulca, aby kapustę odgazować.
Kapustę przenieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.