Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona w słoikachprzygotowanie
Kapustę przekładam do dużej miski, musi być miejsce do mieszania. Wodę zagotowuję z solą i od razu zalewamy kapustę- zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie obieramy i trzemy marchewkę (lub nie) i dodajemy kminek. Zimną kapust przekładamy do słoików i bardzo mocno ubijamy!
Nakładamy kapusty tyle żeby było jeszcze miejsce do fermentacji- ja zostawiam około 2-3 cm.
Kapusta musi być przykryta wodą, inaczej będzie nam się psuć.
Na pewno zostanie nam woda z kapusty, nie wylewamy jej tylko przecedzamy i zostawiamy w słoiku, może nam się przydać i trzeba będzie ją dolać. Czyścimy ranty i zamykamy, nie dokładnie.
Zostawiamy słoiki w ciepłym miejscu - u mnie to kuchnia, na dwa tygodnie.
Teraz wycieramy słoiki, dokładnie zakręcamy i wynosimy do chłodnej spiżarni lub piwnicy.
U mnie w domy jest max 21 st jeżeli macie cieplej to wynosimy wcześniej.