edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Łopatka z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja pierwsza wędlina z szynkowara, chuda, z apetyczną galaretką. Bardzo przypadła do gustu domownikom

Łopatka z szynkowara Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łopatka z szynkowara

 

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 18 g soli peklowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • łyżeczka żelatyny
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 70 ml wody

Sposób przygotowania:

Łopatka z szynkowara
80 dag mięsa pokroić w kostkę około 1x1 cm, pozostałe mięso zmielić. Do mięsa dodać resztę składników i wyrabiać ręcznie przez 15 minut.

Woreczek umieścić w szynkowarze i napełnić go masą dokładnie upychając, aby nie pozostały wolne przestrzenie. Woreczek zawiązać, szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.

Po tym czasie wstawić go do garnka wyłożonego ściereczką, garnek napełnić gorącą wodą do wysokości ok. 2 cm poniżej krawędzi szynkowaru.

Parzyć w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni przez 2,5 godziny. Szynkowar nie otwierając wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Jeśli woreczek nie daje się wyjąć, włożyć szynkowar na chwilkę do ciepłej wody.  
Łopatka z szynkowara
Część opłukanego i osuszonego mięsa pokroić w niedużą kostkę.
Łopatka z szynkowara
Dodać pozostałą zmieloną część mięsa i przyprawy.
Łopatka z szynkowara
Mięso z przyprawami bardzo dokładnie wyrobić.
Łopatka z szynkowara
Masą napełnić ściśle woreczek włożony do szynkowaru.
Łopatka z szynkowara
Wędlinę wyjąć z szynkowaru dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.