Sposób przygotowania:
Łopatka z szynkowara
80 dag mięsa pokroić w kostkę około 1x1 cm, pozostałe mięso zmielić. Do mięsa dodać resztę składników i wyrabiać ręcznie przez 15 minut.
Woreczek umieścić w szynkowarze i napełnić go masą dokładnie upychając, aby nie pozostały wolne przestrzenie. Woreczek zawiązać, szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.
Po tym czasie wstawić go do garnka wyłożonego ściereczką, garnek napełnić gorącą wodą do wysokości ok. 2 cm poniżej krawędzi szynkowaru.
Parzyć w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni przez 2,5 godziny. Szynkowar nie otwierając wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jeśli woreczek nie daje się wyjąć, włożyć szynkowar na chwilkę do ciepłej wody.
Woreczek umieścić w szynkowarze i napełnić go masą dokładnie upychając, aby nie pozostały wolne przestrzenie. Woreczek zawiązać, szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.
Po tym czasie wstawić go do garnka wyłożonego ściereczką, garnek napełnić gorącą wodą do wysokości ok. 2 cm poniżej krawędzi szynkowaru.
Parzyć w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni przez 2,5 godziny. Szynkowar nie otwierając wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jeśli woreczek nie daje się wyjąć, włożyć szynkowar na chwilkę do ciepłej wody.