gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Kapusta kiszona w słoiku

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 47

Swojska kapusta kiszona-bardzo dobra do zup, surówek, krokietów, pierogów, itp.

Kapusta kiszona w słoiku

Składniki:

Kapusta kiszona w słoiku

 

 

  • Do poszatkowanej kapusty daję sól, tartą marchew i liście laurowe. Po tygodniu przekładam do słoików.

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona w słoiku
Kupuję białą kapustę-poszatkowaną na targu z odrobiną potartej marchwi ( 2 worki po 10 kg.).
Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej ( nie wiem co pisze na opakowaniu).
Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.
Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.
Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.
Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folię spożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.
Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( 2 kg. na 20 kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.
Kapusta jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.