Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona w słoiku
Kupuję białą kapustę-poszatkowaną na targu z odrobiną potartej marchwi ( 2 worki po 10 kg.).
Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej ( nie wiem co pisze na opakowaniu).
Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.
Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.
Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.
Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folię spożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.
Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( 2 kg. na 20 kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.
Kapusta jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.
Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej ( nie wiem co pisze na opakowaniu).
Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.
Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.
Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.
Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folię spożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.
Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( 2 kg. na 20 kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.
Kapusta jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.
Chupnięta
gusia1000
Po za tym, gdzie byś dostała tyle kapusty białej szatkowanej ?
Tu w Polsce na targowisku jesienią jest kapusty szatkowanej w bród i za niska cenę, to człowiek się tak nauczył i kupuje ją, a potem kisi.
Potem to taniej wychodzi, niż by miał kupować w zimie, czy wiosną gotową kiszona w sklepie.
albertynka
gusia1000
Są rożne sposoby kiszenia kapusty-garnek kamienny, beczka, a ja stosuję nowoczesną metodę i by cały rok nie czuć było jej, tylko przez tydzień, gdy musi się zakiszać w ciepłym.
Stosuj się do mojego przepisu zakiszania, a nie pożałujesz, czyli do worka z szatkowaną kapustą sypiesz sól i trzymasz w cieple, a potem przekładasz do litrowych słoików i zakręcasz i po sprawie.
msewka
gusia1000
Henia
gusia1000
na opakowaniu pisze : kłodawska sól kamienna spożywcza jodowana-najlepsza do przetworów domowych.
jedwabna
gusia1000
DiMarco
DiMarco
gusia1000
Tak, na wsi deptało się kapustę i to była radocha dla dzieci.
Pewnie dodaj trochę kminku do niej.
Szkoda, że tu nie można edytować przepisów swoich, bo by natychmiast dopisałam tam ten składnik, ale może z czasem zrobią tu taką możliwość.
jedwabna
gusia1000
Wokalista
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000