edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Karaibski deser na bananach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bananowo kokosowy deser z likierem kokosowym a’la Nigella

Karaibski deser na bananach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karaibski deser na bananach

 

  • 3 PORCJE:
  • 2 małe banany
  • 150 g jogurtu kokosowego
  • 180 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 4,5 łyżeczki cukru trzcinowego - ale można więcej, bo deser nie jest bardzo słodki

Sposób przygotowania:

Karaibski deser na bananach
Jogurt przy pomocy trzepaczki wymieszałam dokładnie ze śmietaną i likierem. Banany umyłam, obrałam, pokroiłam w plasterki. W szerokich szklankach układałam po kolei: 1/2 bananów, 1/2 masy jogurtowo-śmietanowej, 1/3 cukru, 1/2 bananów, 1/2 masy i 2/3 cukru. Każdą szklankę okleiłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Karaibski deser na bananach
Jogurt smietanę i likier wymieszałam dobrze trzepaczką.
Karaibski deser na bananach
Na dnie szklanek ułożyłam plasterki bananów.
Karaibski deser na bananach
Na banany wyłożyłam część masy i posypałam cukrem.
Karaibski deser na bananach
Gotowy deser zafoliowałam i włożyłam do lodówki.

Tagi:

deser desery