Sposób przygotowania:
Karaibskie szaszlyki z wieprzowiny
Kawalki wieprzowiny (moze byc podlejszy gatunek - to potrawa, jakby nie bylo, niewolnicza) natrzec dokladnie pasta jerk (radze to uczynic w jednorazowych rekawiczkach) lub jej lagodniejszym zamiennikiem domowego wyrobu. Pozostawic na noc w lodowce do zamarynowania. Na szpadki do szaszlykow wbijac na przemian kawalki zamarynowanego miesa, papryki i plastry cebuli. Piec najlepiej na ogrodowym, grillu lub na patelni grillowej (w ostatecznosci w piekarniku) do czasu, az mieso bedzie calkowicie upieczone (z wieprzowina nie ma zartow). Nie przejmowac sie, gdy przyprawa w czasie grillowania stanie sie czarna i zweglona - tak ma wlasnie byc. Podawac z ryzem kokosowym z dodatkiem zielonego groszku i dowolnymi warzywami, gotowanymi lub surowymi. Bardzo karaibskim dodatkiem sa takze banany pieczone lub grillowane w ich wlasnych skorkach. Wieprzowine mozna zastapic tlusta baranina.