ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Karaibskie szaszlyki z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Piekielnie ostry kawalek miesiwa. I reggae...

Karaibskie szaszlyki z wieprzowiny

Składniki:

Karaibskie szaszlyki z wieprzowiny

 

  • Proporcje dla 4 osob:
  • ok. 60 dkg dowolnej, choc raczej tlustej wieprzowiny, pokrajanej w 3 cm kostke
  • 3-4 czerwone papryki, wypestkowane i pokrajane w niewielkie kawalki
  • kilkanascie szalotek lub 2-3 cebule, obrane i pokrajane w grubsze polplasterki
  • ziela angielskiego, 2-3 gozdzikami, po pol lyzeczki sproszkowanego cynamonu i startej galki muszkatolowej, 2-3 zabkami

 

Sposób przygotowania:

Karaibskie szaszlyki z wieprzowiny
Kawalki wieprzowiny (moze byc podlejszy gatunek - to potrawa, jakby nie bylo, niewolnicza) natrzec dokladnie pasta jerk (radze to uczynic w jednorazowych rekawiczkach) lub jej lagodniejszym zamiennikiem domowego wyrobu. Pozostawic na noc w lodowce do zamarynowania. Na szpadki do szaszlykow wbijac na przemian kawalki zamarynowanego miesa, papryki i plastry cebuli. Piec najlepiej na ogrodowym, grillu lub na patelni grillowej (w ostatecznosci w piekarniku) do czasu, az mieso bedzie calkowicie upieczone (z wieprzowina nie ma zartow). Nie przejmowac sie, gdy przyprawa w czasie grillowania stanie sie czarna i zweglona - tak ma wlasnie byc. Podawac z ryzem kokosowym z dodatkiem zielonego groszku i dowolnymi warzywami, gotowanymi lub surowymi. Bardzo karaibskim dodatkiem sa takze banany pieczone lub grillowane w ich wlasnych skorkach. Wieprzowine mozna zastapic tlusta baranina.