marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Karkówka w musztardzie ziołowej.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karkówkę opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym,po czym pokroić na plastry.Zrobić marynatę,kłaść w nią mięso,odstawić.Dać na grilla,piec 25m

Karkówka w musztardzie ziołowej.

Składniki:

Karkówka w musztardzie ziołowej.

 

  • 1 kg.karkówki wieprzowej,
  • 1 słoik musztardy sarepskiej lub gorczycowej,
  • przyprawa do grilla "Winiary",
  • 3 łyżki oliwy extravergine,
  • 2 łyżki pasty bułgarskiej "Ajvar",
  • garstka suszonych i roztartych ziół,np.tymianek,oregano,
  • tacki do grilla aluminiowe,
  • węgiel drzewny na rozpałkę.

Sposób przygotowania:

Karkówka w musztardzie ziołowej.
Karkówkę opłukać w bieżącej wodzie,osuszyć ręcznikami papierowymi,pokroić na plastry o 1-2 cm.Zrobić marynatę z musztardy,oliwy,pasty "Ajvar",ziół suszonych oraz przyprawy grill-
-owej,wymieszać i obtoczyć w niej plastry mięsa,zostawiając w na-
-czyniu na 2-3 godz.w chłodnym miejscu,np.spiżarni.Grill rozpalić
na pół godziny przed grillowaniem węglem drzewnym,a plastry mi-
-ęsa kłaść na tackach i piec z 25-30 min.Podawać po upieczeniu z pieczywem i kartofelkami równie z grilla oraz sałatką.