noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

karmelki waniliowo-pistacjowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie smakołyki napewno zasmakuja kazdemu dziecku

karmelki waniliowo-pistacjowe

Składniki:

karmelki waniliowo-pistacjowe

 

  • około 25 dag miodu,
  • 25 dag łuskanych orzeszków pistacjowych,
  • około 2 łyżeczek zmielonej wanilii,
  • 150 ml smietany 22 %,
  • 6 łyzek cukru,
  • olej

Sposób przygotowania:

karmelki waniliowo-pistacjowe
Miód, śmietanę i wanilię wrzucamy do rondla, mieszamy, doprawiamy cukrem i zagotowujemy. Następnie pod przykryciem gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy posiekane pistacje, mieszamy. Przekładamy do kwadratowej formy wyłozonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Wygładzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Natłuszczonym nożem kroimy na paseczki, a następnie na kwadraciki (lub inny oczekiwany kształt). Cukiereczki układamy na półmisku, tak aby sie nie dotykały. Lub możemy pozawijać je w dekoracyjny papier.