Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Karnawałowe pączki z lukrem i skórką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karnawałowe pączki z lukrem cytrynowym i skórką pomarańczy to dzisiejszy pomysł na słodkość w okresie karnawału.

Karnawałowe pączki z lukrem i skórką pomarańczy

Składniki:

Karnawałowe pączki z lukrem i skórką pomarańczy

 

 

  • lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • około 3/4 - 1 szklanka cukru pudru

 

  • dodatkowo
  • skórka kandyzowana pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Karnawałowe pączki z lukrem i skórką pomarańczy
Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i studzimy.

Do miski wbijamy żółtka - ubijamy je na gładką masę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wódkę i mąkę z solą - wyrobimy dodając masło - kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy na godzinę. Dzielimy ciast na 12 części.

Formujemy okrągłe pączusie Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h.

Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania lukru. Lukrem smarujemy pączki posypujemy skórką pomarańczy.