Sposób przygotowania:
Karnawałowe pączki z lukrem i skórką pomarańczy
Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski wbijamy żółtka - ubijamy je na gładką masę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wódkę i mąkę z solą - wyrobimy dodając masło - kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy na godzinę. Dzielimy ciast na 12 części.
Formujemy okrągłe pączusie Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h.
Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania lukru. Lukrem smarujemy pączki posypujemy skórką pomarańczy.
Do miski wbijamy żółtka - ubijamy je na gładką masę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wódkę i mąkę z solą - wyrobimy dodając masło - kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy na godzinę. Dzielimy ciast na 12 części.
Formujemy okrągłe pączusie Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h.
Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania lukru. Lukrem smarujemy pączki posypujemy skórką pomarańczy.