Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To deserek, który je się zazwyczaj na ciepło z dodatkiem lodów. Idealny na letnie upały, ale nie tylko. Można go również przygotować dla gości jako słodki poczęstunek, zamiast ciasta.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach

Składniki:

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach

 

 

  • gruszki marynowane 6 połówek

Sposób przygotowania:

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach

1.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach
Do przygotowanych wcześniej kokilek włożyłam kawałeczki masła

Przygotowałam 6 kokilek ceramicznych, które wysmarowałam delikatnie masłem i oprócz tego do każdej położyłam kawałeczek masła na dno.

2.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach
Włożenie do każdej kokilki połówki gruszki

Otworzyłam puszkę z gruszkami, odsączyłam owoce na sicie, a potem do każdej kokilki włożyłam po połówce owocu.

3.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach
Pokrojenie jabłek w dużą kostkę i położenie do kokilek

Jabłka pokroiłam w dużą kostkę i włożyłam je do wyciśniętego soku z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie przełożyłam do kokilek.

4.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach
Wsypanie kropelek czekoladowych i suszonej żurawiny

Kolejnym krokiem było wsypanie do każdej kokilki kropelek czekoladowych oraz suszonej żurawiny.

5.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach
Położenie owoców mango do kokilek

Następnym krokiem było otworzenie puszki z owocami mango. Owoce te odsączyłam znowu na sicie. Potem do każdej kokilki położyłam po jednym płacie owocu.

6.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach

Teraz przygotowałam kruszonkę: wzięłam 25 gram masła, 5 łyżek mąki krupczatki oraz 2 łyżki drobnego cukru brązowego. Produkty te włożyłam do osobnego naczynia, a następnie palcami wygniotłam kruszonkę, którą posypałam wierzch każdej kokilki z owocami.

7.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to włożyłam kokilki na 30 minut.

8.

Owoce pod kruszonką zapiekane w kokilkach

Najlepiej podawać na ciepło. Smacznego !