mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pączki z konfiturą malinową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To już ostanie dni na pieczenie pączków. U mnie z konfitura malinową i skórką pomarańczową. Bardzo takie lubimy

Pączki z konfiturą malinową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z konfiturą malinową

 

 

 

  • 9 żółtek

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

 

 

  • 2 łyżki spirytusu

 

 

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

 

  • lukier:

 

  • 1 szklanka cukier puder

 

 

  • woda letnia

Sposób przygotowania:

Pączki z konfiturą malinową
Drożdże wykruszam do miski, dodaję łyżkę mąki, 4 łyżki mleka letniego, cukier szczyptę i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję przesianą resztę mąki, mleko letnie, spirytus, kwaśną śmietanę, rozpuszczone masło wystudzone, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do ciasta.Całość wyrabiam mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Deskę podsypuje mąką, i na niej rozciągam rękoma ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawam krążki i formuję kulki. Odstawiam do wyrośnięcia na desce podsypanej mąką. Przykrywam ręcznikiem żeby nie wyschły. Po wyrośnięciu, smażę je w głębokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Użyłam olej rzepakowy, dodałam do niego łyżkę spirytusu. Tłuszcz musi być gorący. Po włożeniu pączków u mnie zmieściło się sztuk 6, w zależności od temperatury albo zwiększam albo zmniejszam płomień jeżeli kipi. Pączki po zarumienieniu się, odwracam patyczkiem drewnianym i przykrywam pokrywką. Smażę dalej aż będą rumiane z drugiej strony. Wtedy powinny mieć obwódkę białą.Wykładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonęły tłuszcz. Po usmażeniu, jeszcze cieple pączki nadziewam konfiturą. Użyłam do tego worka foliowego i szprycy do ciasta z końcówką cienką.Cukier puder przekładam do miski od miksera, dodaję wyciśnięty sok z cytryny, i dolewam wodę.Wody dodaję odrobinę i kontroluję gęstość lukru. Do ucierania używam mikser bo lukier wychodzi bardzo ładny i lśniący. Wystudzone pączki lukruję i odkładam na talerz.Posypuję skórką pomarańczową.
Pączki z konfiturą malinową
zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Pączki z konfiturą malinową
żóltka ubite z cukrem dodane do zaczynu i mąki
Pączki z konfiturą malinową
ciasto na pączki zarobione w misce odstawione do wyrośnięcia
Pączki z konfiturą malinową
pączki wyrobione odstawione do wyrośnięcia na desce