Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Kartoffelsalat

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i pożywna sałatka. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna.

Kartoffelsalat

Składniki:

Kartoffelsalat

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 7 ogórków korniszonów
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Kartoffelsalat
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy się ugotują, studzimy je, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę natomiast kroimy w małą kostkę, posypujemy solą i odstawiamy w osobnej misce na około 20 minut, następnie dodajemy do ziemniaków. Ogórki kiszone kroimy w także w kostkę średniej wielości. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Dodajemy majonez, ocet jabłkowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy. Możemy także przyozdobić ją na wierzchu natką pietruszki. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.