Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Domowe kąski mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kawałeczki mięsa drobiowego obtoczone w pokruszonych płatkach kukurydzianych i usmażone w głębokim oleju. Doskonale smakują podane z sosem czosnkowym.

Domowe kąski mięsne

Składniki:

Domowe kąski mięsne

 

  • ok. 50 dag piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • parę łyżek mąki pszennej do panierowania mięsa
  • 1 paczka pokruszonych płatków kukurydzianych
  • olej do głębokiego smażenia
  • przyprawa do mięsa drobiowego, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku,sól do smaku

Sposób przygotowania:

Domowe kąski mięsne
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na kawałeczki grubości i wielkości palców u ręki. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Następnie każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące, potem roztrzepanym jajku, a na końcu obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni.

Wkładamy kawałeczki przygotowanego mięsa. Smażymy parę min. na złoty kolor.

Wyciągamy z oleju i układamy na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z sosem czosnkowym.