Sposób przygotowania:
Mięsne kąski z grzybamiETAP 1:
Mięso po umyciu i osuszeniu pokroić w dość grube plastry po wierzchu mięso tylko delikatnie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim plastry mięsa, następnie podsmażone mięso ułożyć w większym garnku ma być jedna warstwa mięsa.
ETAP 3:
Masło dołożyć do tłuszczu z pod smażenia mięsa i rozpuścić na patelni, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka i tak zrumienioną cebulą przykryć w garnku mięso.
ETAP 4:
Grzyby po oczyszczeniu pokroić w mniejsze kawałki i obgotować kilka minut w wodzie z dodatkiem soli po odcedzeniu przełożyć na patelnię na której smażyliśmy cebulę i na której zostawiamy troszkę tłuszczu, grzyby delikatnie posolić i popieprzyć, następnie lekko podsmażyć i rozłożyć na cebuli.
ETAP 5:
Do garnka z mięsem dolać 3 szklanki gorącej wody, dołożyć 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe oraz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ja dodatkowo dałam kilka suszonych brusznic, ale to nie jest konieczne i można zrobić bez niej. Garnek przykryć i dusić mięso na malutkim ogniu do miękkości u mnie to trwało ponad godzinę w garnku płyn ma tylko mrugać w tym czasie cebula się rozgotowała i zagęściła sos, mięso zmiękło tak, ze rozpływało się w ustach i wszystko pięknie przeszło swoimi smakami. Sosu ja już nie musiałam doprawiać ani dodatkowo zagęszczać.