jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kaszanka z papryką i jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaszanka to sposób na szybkie danie. Jedni lubią samą, inni przysmażoną na cebuli. Jeszcze inni zapiekaną. Dziś proponuje jej połączenie z chrupiącą papryką i rozpływającym się jajkiem sadzonym. Coś pysznego, więc polecam.

Kaszanka z papryką i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszanka z papryką i jajkiem

SKŁADNIKI

  • 1 mała cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • Ok 400 gram kaszanki,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki do podania,
  • olej,
  • ewentualnie sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszanka z papryką i jajkiem

ETAP 1

Kaszanka z papryką i jajkiem
cebulę przysmażamy na oleju

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie podsmażamy na oleju.

ETAP 2

Kaszanka z papryką i jajkiem
pokrojoną paprykę dodajemy do cebuli

Do zeszklonej dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość razem smażymy aż papryka stanie się półmiękka.

ETAP 3

Kaszanka z papryką i jajkiem
Na warzywach przysmażamy kaszankę

Następnie do warzyw dodajemy kaszankę. Kaszankę z warzywami smażymy około 8 – 10 minut. W zależności jak lubimy wysmażoną.

ETAP 4

Kaszanka z papryką i jajkiem
Na gotową kaszankę wybijamy jajka

Pod koniec smażenia w kaszance wykonujemy dwa zagłębienia. Wbijamy w nie jajka. Wierzch jajek solimy do smaku.

Całość smażymy na wolnym ogniu do momentu jak białko się zetnie. Żółtka powinny pozostać płynne.

Gotowe danie zdejmujemy z ognia, oprószamy natką pietruszki i podajemy do ulubionego pieczywa.


Tagi:

kaszanka danie