Sposób przygotowania:
Lody waniliowe
Kremówkę, mleko, miód zagotować razem z przeciętą i wyłuskaną z ziaren laską wanilii. Zdjąć z ognia i wyjąć laskę waniliową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do żółtek nie przerywając mieszania dodawać porcjami gorącą śmietanę, dokładnie wymieszać. Całość ponownie przelać do garnka i jeszcze chwile podgrzewać aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzić do podgrzania powyżej 80°C ani zagotowania.
Powstałą mieszankę schłodzić w lodowatej wodzie, a kiedy będzie zupełnie schłodzona przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.
Przelać do maszynki do lodów, postępować zgodnie z instrukcją obsługi.
Powstałą mieszankę schłodzić w lodowatej wodzie, a kiedy będzie zupełnie schłodzona przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.
Przelać do maszynki do lodów, postępować zgodnie z instrukcją obsługi.
SylaUla