Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki orkiszowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mąka orkiszowa jest zdrowsza niż zwykła mąka pszenna, dlatego coraz częściej wykorzystuję ją w swojej kuchni. Takie naleśniki smakują równie dobrze jak zwykłe naleśniki pszenne.

Naleśniki orkiszowe

Składniki:

Naleśniki orkiszowe

 

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej 450
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Naleśniki orkiszowe

Przygotowanie ciasta

Naleśniki orkiszowe
Miksujemy mąkę, jajko, olej, mleko i sól

Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy jajko, dodajemy sól, mleko i oliwę. Miksujemy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut.

ETAP 2:

Naleśniki orkiszowe
Na patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wylewamy cienką warstwę ciasta, smażymy, aż brzegi zbrązowieją i będą odstawać od patelni.

ETAP 3:

Naleśniki orkiszowe
Naleśniki przerzucamy na drugą stronę i smażymy na rumiano

Naleśnik przerzucamy wówczas na drugą stronę i smażymy na rumiano.

Po usmażeniu jednego naleśnika patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem, smażymy kolejną porcję ciasta.

Z powyższych proporcji wychodzą 3 cienkie lub 2 nieco grubsze naleśniki.


Tagi:

naleśniki